Categorieën
Woordbaak

Wat is ‘rinsig’ en waar komt het woord vandaan?

Onder koffiekenners is rinsig een bekend begrip. “De smaak is mild, rond, notig, licht rinsig en in de verte menen we chocobitter te herkennen”, staat er in een recensie van de Koffie Top 100 2017. Wat betekent het precies en hoe komen we aan het woord?

Rins betekent ‘zuurachtig’. Met rinsige koffie wordt dus koffie met een zurige (na)smaak bedoeld. In eerste instantie had het woord rins niks met koffie te maken maar wel met een andere drank, namelijk wijn. De wijn afkomstig uit het Rijngebied, vroeger Rijnwijn, Rijnsche wijn en Rinsche wijn genoemd, stond van oudsher bekend om zijn lichtzure smaak. Op een gegeven moment werd het woord rins(ch) steeds meer met die smaak geassocieerd en toegepast op ander aangenaam zuurachtig eten en drinken, zoals fruit en vruchtensappen. De oorspronkelijke betekenis ‘Rijns, uit het Rijngebied’ verdween naar de achtergrond.

Appelstroop

Tegenwoordig wordt rinsig dus vaak gebruikt door koffiespecialisten, maar de meeste mensen zullen het woord kennen in combinatie met appelstroop. Rinse appelstroop is geen merknaam, maar een bepaald type appelstroop met een aangename, friszure smaak. Dat komt doordat de stroop voor het grootste deel (zo’n zeventig procent) uit suikerbiet bestaat. Pure appelstroop zou namelijk veel zuurder smaken. Door toevoeging van de zoete suikerbiet blijft er een rinsige smaak over. En rinse appelstroop is dus eigenlijk suikerbietenstroop, met een beetje appel.

  • rins in het Woordenboek der Nederlandsche Taal
  • rins in de Etymologiebank