Categorieën
Woordbaak

Zit er wijn in winegums?

Winegums zijn zachte, halfdoorzichtige snoepjes met felle kleuren. Ze komen oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en worden gemaakt van gelatine met zoet-, kleur- en smaakstoffen, soms uit vruchtenconcentraat. Maar waarom heten ze dan winegums? Werden de snoepjes vroeger gemaakt van wijn?

Nee, in winegums werd en wordt nooit wijn verwerkt. Charles Gordon Maynard, zoon van de oprichter van Maynard’s sweets, maakte de snoepjes voor het eerst in 1909. Zijn vader, Charles Riley Maynard, had al sinds 1896 een goedlopend bedrijf in snoepgoed, dat hij zestien jaar eerder samen met zijn broer was begonnen vanuit de keuken. Charles Riley was een gelovig man en geheelonthouder. Het kostte zijn zoon daarom wel wat moeite om hem te overtuigen van de naam die hij gaf aan zijn nieuwe snoepje, waar dus geen alcohol in zat.

Een goed glas wijn

Waarschijnlijk noemde Charles Gordon zijn uitvinding zo omdat hij de sensatie van de fruitsmaken van de snoepjes vergeleek met het drinken van een goed glas wijn, een ware delicatesse. Dat bleek geen grootspraak, want het snoepgoed werd enorm populair. Winegums worden in allerlei verschillende vormen en kleuren geproduceerd. Om het plaatje compleet te maken staan er soms ook alcoholgerelateerde namen op, zoals port, sherry, champagne, burgundy, gin en claret. Ze corresponderen met de verschillende kleuren en (fruit)smaken. Overigens bestaan er tegenwoordig wel ‘echte’ winegums, met smaken gebaseerd op de wijnsoorten merlot en chardonnay.