Groot Dicté der Nederlandsche Taal

Dicté: 16 september 2020

In het kader van het Matthias de Vriesjaar organiseren wij op woensdag 16 september 2020 van 14:00 – 16:00 uur het Groot Dicté der Nederlandsche Taal: een dictee waarbij niet het Groene Boekje leidend zal zijn, maar de regels van de spelling-De Vries en Te Winkel. Dat is de spelling die in 1863 speciaal voor het schrijven van het Woordenboek der Nederlandsche Taal ontworpen werd en kort daarna in Nederland en Vlaanderen ook als de officiële spelling zou gaan gelden. De tekst van het Dicté is geschreven door Kristien Hemmerechts en wordt door de auteur zelf voorgelezen.

Op locatie & livestream

Het Dicté vindt plaats in de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) in Gent, maar vanwege beperkte ruimte in de zaal (maximaal 25 deelnemers) kunt u ook online deelnemen en het evenement volgen via een livestream. Deelname is gratis, inschrijven (voor zowel op locatie als online) is wel verplicht.

Oefenmateriaal

Op de website neerlandistiek.nl staan 19 oefenvragen met antwoorden en een toelichting. Samen met het tijdschrift Quest maakten we een vereenvoudigde versie van de test. De regels voor de spelling zijn ook te vinden in de eerste Woordenlijst voor de spelling der Nederlandsche Taal uit 1866 (pp. xxiv-l).

Algemene tip: voor De Vries en Te Winkel was de Regel der Beschaafde Uitspraak het belangrijkst: “geef door letterteekens al de bestanddeelen op, die in een woord gehoord worden, wanneer het door beschaafde lieden zuiver uitgesproken wordt; en kies in gevallen, waarin de juiste uitspraak niet voorgesteld kan worden, het naast bijkomende letterteeken.” 

Datum en Tijd:
woensdag 16 september 2020
Van 14:00 tot 16:00 uur
Locatie:
KANTL Gent / online
Koningstraat 18
Gent
Belgium

Kosten:
Dit evenement is gratis.

Dit evenement is voorbij, u kunt zich niet meer aanmelden. Bekijk hier alle andere evenementen.
×
  • Scholier
  • Student
  • Taalleerder (NT2-leerder, NVT-leerder)
  • Professionele taalgebruiker (journalist, vertaler, tekstschrijver, etc.)
  • Taalonderzoeker (taalkundige, wetenschapper etc.)
  • Taaldocent
  • Taalliefhebber
Ga naar de inhoud