Crowdsourcing en het leren van taal

Uit welke woorden bestaat DigiD? Hoe is het woord glamping opgebouwd? In Taalradar, een nieuw crowdsourcing­experiment, verzamelt het Instituut voor de Nederlandse Taal kennis over samenstellingen. Helpt u mee?

Na de succesvolle COST-actie European Network of e-Lexicography (ENeL) is het Instituut voor de Nederlandse Taal opnieuw betrokken bij een dergelijke actie, enetCollect, een project waarbinnen wordt gekeken naar de mogelijkheden om crowdsourcing in te zetten bij het maken van materiaal voor het leren van een taal. Crowdsourcing is het gebruikmaken van de kennis van de menigte. In ons geval zijn dat sprekers van het Nederlands.

PYBOSSA analyse blends

Experiment

Om aan crowdsourcing te kunnen doen maken we gebruik van PYBOSSA, een opensourceplatform waarop taken kunnen worden geplaatst die door mensen van buitenaf kunnen worden uitgevoerd. We hebben een kort experiment opgezet om ervaring op te doen met dit platform, dat bestaat uit het herkennen en analyseren van blends, samenstellingen die bestaan uit de stukjes van twee andere woorden. Weet u bijvoorbeeld dat infotainment uit informatie/information en entertainment bestaat? En kunt u verschillende blends in een lopende tekst herkennen? Aan de hand van de respons kunnen we vervolgens zien hoe we deze vorm van publiekssamenwerking kunnen voortzetten.

PYBOSSA herkennen blends

Doe mee!

Helpt u mee om onze kennis te vergroten? Ga naar taalradar.ivdnt.org en doe mee met ons experiment.

Op deze website maken wij gebruik van cookies.