Algemeen Nederlands Woordenboek

Het eigentijdse Nederlands in Nederland, Vlaanderen, Suriname en het Caribisch gebied van 1970 tot heden

Het ANW is een corpusgebaseerd, digitaal woordenboek dat het eigentijdse Nederlands in Nederland, Vlaanderen, Suriname en het Caribisch gebied zo uitgebreid mogelijk beschrijft. Het bestrijkt de periode 1970 tot heden en beperkt zich vooral tot het algemene Nederlands. De nadruk ligt op de geschreven taal. In 2009 verschenen de eerste woorden van het ANW op internet.

De informatie in het ANW

Naast een omschrijving van de betekenis van elk trefwoord geeft het ANW de volgende informatie:

  • relaties met andere woorden (bv. hyperoniem en synoniem)
  • uitspraak
  • spelling en flexie
  • semagram
  • algemene voorbeelden
  • combinatiemogelijkheden, vaste verbindingen en spreekwoorden
  • woordfamilie (o.a. samenstellingen en afleidingen)

Er worden ook afbeeldingen, videofilmpjes of geluiden aan de beschrijving van de woordenboekartikelen toegevoegd.

Het ANW is een interactief woordenboek. Aanvullingen en correcties worden regelmatig verwerkt en commentaar van de gebruikers is van harte welkom. Er vindt iedere dag een update van het woordenboek plaats.

Het ANW besteedt in principe geen aandacht aan de herkomst van woorden. Uitzondering daarop zijn de neologismen: die hebben een apart veld  met uitgebreide etymologische informatie.

Zoeken in het ANW

Zoeken kan natuurlijk gewoon van woord naar betekenis. Maar het kan ook andersom: van betekenis of kenmerken naar woord of woordklasse. De gebruiker kan zelf een omschrijving geven en/of een selectie maken uit allerlei woordklassen (bv. 'dier', 'plant' etc.). Daarnaast is er een uitgebreide zoekfunctie. Een paar van de talloze zoekcategorieën zijn afkorting, synoniem, woordsoort, stijl en medium.

Bronnen

Het ANW wordt gemaakt op basis van een eigen corpus van ruim 100 miljoen woorden. Dit corpus bevat materiaal uit alle domeinen van de samenleving. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van het veel grotere Corpus Hedendaags Nederlands (CHN) en relevante internetbronnen.

Op deze website maken wij gebruik van cookies.