In toenemende mate vindt een verrijking plaats van termenbanken naar kennisbanken die concepten en de relaties daartussen in een structuur weergeven. Een volgende stap is hoe de omgeving van termen is te analyseren en in termenbanken weer te geven. CFST 2024 gaat met ‘Terminology beyond Terms’ in Innsbruck op woensdag 25 en donderdag 26 september in op deze vraag naar de directe context van termen, zoals fraseologie e.d., en op hun brede context van pragmatische gebruiksaspecten.
DTT heeft zijn jaarlijkse basiscursus terminologie ingepland op vrijdag 27 september 2024 in Karlsruhe. Het onderwijs is praktijkgericht en bestemd voor beroepsdoelgroepen als vertalers, tolken en redacteuren van technische documentatie. Instructie heeft betrekking op algemene, theoretische aspecten van de terminologie als discipline en voor de onderbouwing van de terminologiepraktijk, de gebruikelijke fases bij terminologiewerkzaamheden en de technische hulpmiddelen daarvoor, en de inrichting van termenbanken, workflows en kwaliteitscontroles.
Het 20ste wetenschappelijk symposium van REALITER en het 23ste van AETER worden samen georganiseerd op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober in San Millán de la Cogolla. Bijzondere aandachtsgebieden zijn onder meer terminologie en onderzoeksmethodiek daarvoor, de relatie tot gespecialiseerde vertaling, de relatie tot taalpolitiek en nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie.
Ontwikkelingen in de terminologische theorie en praktische methoden vormen het voorwerp van onderzoek op een tweedaags congres georganiseerd door Réseau LTT-Lexicologie, Terminologie, Traduction. De dertiende editie vindt plaats van woensdag 30 tot donderdag 31 oktober in Parijs. Vooral een viertal onderzoeksperspectieven wordt voorgesteld. Naast de vraag of de terminologie zich in een overgangsfase bevindt door onder meer invloed van kunstmatige intelligentie en technologische hulpmiddelen en bronnen, gaat de aandacht ook uit naar mondeling taalgebruik in de terminologie, de verhouding tussen terminologie en tendensen naar verstaanbare communicatie met ruimere publieksgroepen, en de verruiming van het opleidingsprofiel van terminologen.
De TiNT-dag in 2024 (TiNT = Terminologie in het Nederlandse Taalgebied) vormt in vergelijking met de voorgaande jaren een uitgebreide editie die ditmaal gedurende twee dagen een forum biedt voor onderzoek en praktijk op het vlak van de Nederlandstalige terminologie. Het thema is de positie van het Nederlands in het hoger onderwijs en in de wetenschapsbeoefening, en de impact die de verengelsing heeft op de terminologie en de omgang van professionele taalgebruikers met die uitdaging. TiNT 2024 vindt plaats in Breda op donderdag 7 en vrijdag 8 november.