Categorieën
Terminologie

Evenementen

Agenda van evenementen op het terrein van de terminologie.

TOTh 2022

Startdatum: 01/06/2022
Einddatum: 03/06/2022
Tijd: 00:00 - 00:00
Locatie: Chambéry en online
Prijs: 25-100 euro voor de training, respectievelijk voor de conferentie
Organisator: Université Savoie Mont Blanc

Theorie- en praktijkgerichte aspecten van terminologie en ontologie komen weer aan bod in de zestiende editie van de jaarlijkse TOTh-conferentie op donderdag 2 en vrijdag 3 juni. Het Elexis-project over lexicografische infrastructuur krijgt tijdens de conferentie een speciale sessie toegewezen.

Aan het congres gaat een trainingsdag vooraf (woensdag 1 juni) onder het motto “Combining Terminology and Ontology”.

Terminology and Specialized Knowledge Representation

Startdatum: 09/06/2022
Einddatum: 10/06/2022
Gehele dag evenement
Locatie: Universiteit van Rijeka en online
Organisator: Institute of Croation Language and Linguistics en University of Rijeka, rechtsfaculteit

Aan de universiteit van Rijeka in Kroatië vindt in het kader van het Dika-project (Dynamicity of Specialized Knowledge Categories) op donderdag 9 en vrijdag 10 juni een conferentie plaats over terminologie en de wijze waarop men gespecialiseerde kennis kan weergeven. Het onderzoeksperspectief richt zich sterk op semantische frames en op verschillende aspecten van de relatie tussen terminologie en de niet-expert.

Multilingual digital terminology today

Startdatum: 16/06/2022
Einddatum: 17/06/2022
Gehele dag evenement
Locatie: Universiteit van Padua en online
Prijs: 30-250 euro
Organisator: Universiteit van Padua

Terminografisch georiënteerd is het congres dat de universiteit van Padua op donderdag 16 en vrijdag 17 juni organiseert onder de titel Multilingual digital terminology today. Deze internationale conferentie doet een beroep op verschillende disciplines als terminologie, linguïstiek en Natural Language Processing om thema’s te belichten met betrekking tot ontwerpstructuren voor termbanken, weergaveformaten en termbeheersystemen.

LREC 2022

Startdatum: 20/06/2022
Einddatum: 25/06/2022
Gehele dag evenement
Locatie: Marseille
Organisator: European Language Resources Association

De dertiende Language Resources and Evaluation Conference wordt gehouden in Marseille van maandag 20 tot en met zaterdag 25 juni. Traditiegetrouw is de conferentie breed georiënteerd op taalbronnen en taaltechnologie, waarbij ook een terminologiecomponent wordt voorzien. De werksessies en een tutorial hebben ditmaal betrekking op machinale koppeling van terminologiedata, corporabouw en termextractie, en verder termbankontwerp en databeheer.

Termes et relations 2022

Startdatum: 26/08/2022
Einddatum: 27/08/2022
Gehele dag evenement
Locatie: Lublin
Organisator: Universiteit van Lyon en van Lublin

Onderzoek naar tweetalige terminologie krijgt zijn beslag in een congres dat taalkundige afdelingen van de universiteiten van Lublin en Lyon organiseren op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus rond het thema “brood”. Het onderwerp laat zich verder diversifiëren naar gelang van de domeinen zoals het agrarische, juridische en culturele, en de verschillende onderzoeksgebieden met betrekking tot onder meer conceptrelaties, termanalyse op basis van parallelle en vergelijkbare tekstinhoud en vertaalproblematieken.

CFST 2022

Startdatum: 28/09/2022
Einddatum: 29/09/2022
Gehele dag evenement
Locatie: Universiteit van Innsbruck
Organisator: Universiteit van Innsbruck

Conceptuele relaties en conceptsystemen kan men vanuit een kennisgebaseerde invalshoek vormgeven als ontologieën. Recenter ontwikkeld is de benaderingswijze op basis van semantische frames. De vergelijking en de mogelijkheden en uitdagingen van beide systemen staan centraal in het congres Concept Systems and Frames in Terminology dat op woensdag 28 en donderdag 29 september plaatsvindt in Innsbruck.