Categorieën
Nieuws

Kids, koffietjes & comfortzone

In november 2018 verscheen bij AUP Kids, koffietjes & comfortzone, waarom taal soms irritant is. Taalkundigen Vivien Waszink en Laura van Eerten bespreken en analyseren in dit boek de duizenden woorden die de afgelopen vijf jaar ingestuurd zijn voor de verkiezing Weg met dat woord!

Qualitytime met de kids op papadag en een koffietje doen met de collegaatjes. In november verschijnt bij Amsterdam University Press het boek Kids, koffietjes & comfortzone, vol met ergerlijke taal. Vivien Waszink en Laura van Eerten bespreken en analyseren in dit boek de duizenden woorden die de afgelopen vijf jaar ingestuurd zijn voor de verkiezing Weg met dat woord!

Sinds 2013 verzamelde het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) allerlei taalirritaties tijdens de jaarlijkse verkiezing Weg met dat woord!. De grootste ergernissen bleken te gaan over onnodig Engels, verkleinwoorden, jongerentaal, jargon op de werkvloer en taalfouten. In Kids, koffietjes & comfortzone gaan Vivien Waszink en Laura van Eerten van het INT dieper in op al die taalergernissen. Want hoe komt het dat we van die gekke woorden gebruiken, en waarom kan dat soms zo irritant zijn?

Ik ben dan wel mama, maar ik heb kids, geen kinderen, dus ik ben me een partijtje jong en hip! 

inzending voor de verkiezing Weg met dat woord!

En dat is nog niet alles: in het boek staan ook columns over taaljeuk, onder andere van schrijfster Griet Op de Beeck, die gruwt van het woord passie. Journalist Patrick Van Gompel heeft het moeilijk met verkleinwoordjes in restaurantjes. En taalkundige Marc van Oostendorp ergert zich juist aan de ergernis.

Boekpresentatie

Het boek wordt gepresenteerd op 20 november 2018 om 17.00 bij Galerie Café Leidse Lente, Haagweg 4 in Leiden.


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.