Categorieën
Meertalig Nieuws

META-FORUM: het Nederlands staat er digitaal goed voor in Europa

Op 27 juni 2023 vond in Brussel het META-FORUM plaats, de internationale conferentie over state of the art taaltechnologieën voor de meertalige informatiemaatschappij. Tijdens de conferentie werd het boek European Language Equality. A Strategic Agenda for Digital Language Equality gepresenteerd. Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en de Universiteit Antwerpen schreven het hoofdstuk voor het Nederlands. Het boek is in Open Access downloadbaar.

Het hoofdstuk voor het Nederlands is gebaseerd op een eerder verschenen uitgebreid rapport, geschreven door Frieda Steurs (INT), Vincent Vandeghinste (INT) en Walter Daelemans (UAntwerpen) in het kader van het Europese project European Language Equality (ELE). ELE streeft naar meer digitale gelijkheid tussen de talen van Europa. Het Instituut voor de Nederlandse Taal is sinds 2021 het aanspreekpunt in dit project voor het Nederlandse taalgebied.

Het Nederlands doet het als ‘grote kleinere taal’ goed in termen van online aanwezigheid. Ook is onze taal rijk aan digitale voorzieningen voor bijvoorbeeld taalkundig en ander onderzoek; er is veel materiaal gratis beschikbaar en er zijn heel wat tools op het vlak van taal-, spraak- en vertaaltechnologie. Het Instituut voor de Nederlandse Taal houdt een gedetailleerd overzicht bij van tools en bronnen voor het Nederlands in K-Dutch.

Om de online aanwezigheid van het Nederlands ook in de toekomst te garanderen moeten data en software continu geüpdatet worden. Er is daarom behoefte aan een nieuw overkoepelend programma om onderzoeksinitiatieven te ondersteunen; een opvolger van het STEVIN-programma (2004-2011).

Naast het boek was er tijdens het META-FORUM ook aandacht voor de rol van nationale taalinstituten zoals het INT, projectresultaten van ELE, grote taalmodellen en AI.