Categorieën
Nieuw woord van de week

weerwaarschuwings­woede

Woede om toch niet zulk slecht weer.

woede die mensen achteraf voelen over eerder gegeven waarschuwingen voor noodweer als dit noodweer uiteindelijk erg meegevallen is

Weerwaarschuwingswoede is een fraai allitererend nieuw weerwoord, en het werd verzonnen door columnist Sander Donkers. In de Volkskrant legt hij uit: “Er zijn er die het KNMI uitkafferen omdat ze voor niks hun tuinmeubilair naar het schuurtje hebben gezeuld.”

Illustratie door Maartje Schuurmans

Of dit woord inburgert is nog de vraag, maar weerwaarschuwingswoede doet direct denken aan een ander nieuw woord uit 2021: coderoodinflatie. Volgens het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW) betekent dat ‘vermindering van de waarde en de betekenis van het begrip code rood, omdat de waarschuwing zo vaak gegeven zou worden dat mensen het weeralarm minder serieus nemen.’ Ook dit woord werd verzonnen door een columnist, namelijk Marcel van Roosmalen.

Sander Donkers wijst erop dat veel mensen die weercodes ook nog met iets anders verbinden, namelijk een verweekte cultuur. “Vroeger stopten we de elementen grijnzend in onze holle kies, nu er zelden meer echte sneeuw valt zijn we zelf sneeuwvlokjes geworden, die behoed willen worden voor elk risico,” aldus Donkers.

Dat anticiperen op mogelijke gevaren past wel een beetje in deze tijd, zeker als je als lid van de rubberentegelgeneratie door helikopter– of curlingouders bent opgevoed in een zwitsalmaatschappij.

Bron:

de Volkskrant, 25 juni 2023


Meer lezen