Categorieën
Grammaticasafari

Waarom je geen ‘lurf’ of ‘ingewand’ hebt

Lurven en hersenen hebben geen enkelvoud. Net als ingewanden en hurken. Hoe zit dat?

Je lurven en je hersenen hebben veel gemeen. Het zijn allebei lichaamsdelen (hoewel niemand weet waar lurven precies zitten) en ze hebben geen enkelvoud. Net als je ingewanden en je hurken. Een ‘ingewand’ klinkt net zo gek als een ‘lurf’ of een ‘hersen’. Hoe zit dat?

Rommels

Ook buiten je lichaam zijn er allerlei woorden die alleen in het meervoud voorkomen: aanstalten, inkomsten, manen (van paarden), omstreken, paperassen, enz. We noemen ze pluralia tantum. Andersom bestaat ook: woorden die alleen in het enkelvoud voorkomen. Denk aan zand, rommel, gehuil, muziek: Er lagen twee rommels in de kamer klinkt toch vreemd. Dit soort woorden noemen we singularia tantum.

Jij bent uniek

Een ander voorbeeld van singulare tantum ken je ongetwijfeld. Dat ben je namelijk zelf. Er zitten twee Suzanne van Dijks op de bank, dat kan niet. Tenzij je toevallig naast een naamgenoot zit. Wil je toch graag dat je naam in het meervoud gebruikt kan worden, dan raden we je aan een eigen fabriek te beginnen (In de garage staan twee Citroëns) of een bekend schilder te worden (Het museum bezit twee Vincent van Goghs). En naar jezelf verwijzen in koninklijk meervoud kan natuurlijk altijd.

 


Meer lezen