Categorieën
Nieuw woord van de week

fidgeten

Onrustig aan de lijn.

Het voortdurend maken van kleine bewegingen met het lichaam, meestal met je voeten of handen, waardoor je veel calorieën verbruikt. Het werkwoord, dat vooral zelfstandig gebruikt wordt, is de vernederlandste vorm van Engels fidgeting, dat ‘friemelen, onrustig heen en weer bewegen’ betekent. In het Nederlands wordt het uitgesproken als [fidzjeten], met de nadruk op [fidz].

Foto: i yunmai op Unsplash

Mannen hebben ongeveer 2500 calorieën per dag nodig en vrouwen circa 2000. In onze tijd is – althans in de westerse wereld – structureel overgewicht (obesitas) een steeds groter probleem aan het worden. De coronamaatregelen, die ons dwingen zoveel mogelijk thuis te blijven en thuis te werken, maken het er niet beter op, want we blijken minder te bewegen en meer te snoepen. Fidgeten wordt aanbevolen om de coronakilo’s te lijf te gaan.

De resultaten van fidgeten zijn spectaculair te noemen. Een uurtje met je benen schudden levert een verbruik 100 calorieën op, met je pen tikken 72 calorieën, het aanspannen van je billen 35 calorieën en kauwgom kauwen 11 calorieën. Neurotisch aangelegde personen kunnen de hele dag met hun voeten tikken en zien zodoende 350 calorieën verdwijnen. En als troost voor de vele thuiswerkers: per honderd klikjes met de computermuis verlies je maar liefst 142 calorieën.

Bron: De Telegraaf, 8 juni 2020


Meer lezen