Categorieën
Nieuw woord van de week

rotatieonderwijs

Leren op afstand, maar toch niet alleen.

Vorm van onderwijs waarbij studenten in speciale studio’s beurtelings in kleine groepen van zo’n vier à vijf personen onlineonderwijs volgen, speciaal opgezet om ervoor te zorgen dat studenten in coronatijd toch gezamenlijk les kunnen krijgen en zich hierdoor minder eenzaam voelen dan bij strikt individueel onderwijs via internet. Het woord rotatieonderwijs is bedacht in België, waar verschillende universiteiten en hogescholen komend academiejaar willen experimenteren met deze nieuwe vorm van lesgeven.

Foto: Sergey Zolkin op Unsplash

Het blijft natuurlijk afstandsonderwijs, maar het is minder eenzaam. Er is weinig kans op coronabesmetting, want er zijn “vaste bubbels, dus altijd dezelfde groepen die samenkomen. De anderen volgen via livestreaming”, aldus Luc Sels, rector van de KU Leuven.

Er zijn nog meer nieuwe coronawoorden uit België, ook op het gebied van onderwijs, bijvoorbeeld aanloopleren: dat doe je als je tijdens een lockdown online alvast nieuwe lesstof doorneemt die dan later, als je weer echt op school aanwezig mag zijn, in de klas herhaald wordt. Ook het woord aanlooples is in gebruik.

Bron: De Morgen, 20 juni 2020


Meer lezen