Categorieën
Nieuw woord van de week

flits

Haastige spoed….

Flitsend snel. Flits kenden we alleen als zelfstandig naamwoord, maar de NRC gebruikte het in november ook als bijvoeglijk naamwoord: “Ook de huishoudwinkel aarzelt nu: hoe flits moet de bezorging?” De verkorting van flitsend snel tot flits benadrukt mooi de snelheid waarmee er tegenwoordig bezorgd wordt.

Foto van Marc Sendra Martorell op Unsplash

Het is een fenomeen dat handig is, maar ook velen zorgen baart: het aantal flitsbezorgdiensten neemt rap toe in Nederland. Wie boodschappen is vergeten, kan die binnen tien minuten laten bezorgen door een flitsbezorger of flitskoerier. Meestal zijn dat jonge mannen die op een e-bike of e-scooter razendsnel (maar wel relatief milieuvriendelijk) door de stad scheuren. Hoe sneller ze zijn, hoe groter de winst. Maar door hun groeiende aantal en hun hoge tempo ervaren steeds meer mensen hun aanwezigheid in het verkeer als gevaarlijk.

We komen flits ook tegen in de samenstelling flitsoverval, eveneens een vrij nieuw fenomeen. In de Verenigde Staten worden steeds vaker overvallen gepleegd door mensen, ook in dit geval meestal jonge mannen, die van tevoren via social media hebben afgesproken op een bepaald moment in groepsvorm een dure winkel te bestormen, de vitrineruiten in te slaan en te grijpen wat ze grijpen kunnen. In het Engels heet dat smash and grab. Hopelijk waait deze trend niet over naar Nederland.

Bronnen:

NRC, 19 november 2021

RTL Nieuws, 3 december 2021


Meer lezen