Categorieën
Nieuw woord van de week

stofzuiggate

Fabrikant in zak en as.

schandaal in de stofzuigerindustrie dat draait om de beschuldiging van Dyson, fabrikant van zakloze stofzuigers, dat stofzuigers met een stofzak ten onrechte een gunstiger energielabel zouden krijgen

Volgens Dyson, fabrikant van zakloze stofzuigers, deugen de Europese regels voor energielabels op stofzuigers niet: consumenten worden misleid omdat de prestaties van stofzuigers mét zak niet worden gemeten tijdens het stofzuigen, maar alleen met een lege stofzak. Het bedrijf heeft jarenlang geprocedeerd, maar het Europees Hof van Justitie heeft onlangs de knoop doorgehakt: er is geen sprake van ongelijke behandeling. NRC bestempelde het conflict in een verslag als stofzuiggate. Doorgaans betekent het woorddeel –gate, afkomstig uit Watergate, ‘schandaal’, maar soms betreft het niet meer dan een kleine rel en in dit geval gaat het dus eigenlijk om een vermeend schandaal.

Illustratie door Nienke Faber

In 2015 hadden we dieselgate, en daar was niets vermeends aan. Volgens het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW) was dat een ‘wereldwijd schandaal dat ontstond toen bekend werd dat autofabrikant Volkswagen in sommige typen dieselauto’s intelligente software, de zogeheten sjoemelsoftware, had ingebouwd, om de testresultaten van de verplichte milieutest te manipuleren’. Sinds die sjoemeldiesels van Volkswagen schoten de sjoemel-woorden als paddenstoelen uit de grond. Behalve (o.a.) sjoemel-tv’s en sjoemelsigaretten verscheen in 2015 ook de sjoemelstofzuiger in de taal. Dat betrof toen al dezelfde kwestie als stofzuiggate.

Het woord stofzuiggate is ook één keer in een andere betekenis gebruikt. Nhnieuws.nl had het in 2016 over “de stofzuiggate uit de folder van Bart Smit”. Het ging hier om een speelgoedwinkeladvertentie voor stofzuigertjes die veel stof had doen opwaaien, omdat er een foto van een stofzuigend meisje bij stond. Het protest had kennelijk effect want: “Een jaar later mochten ook jongetjes stofzuigen van de Bart Smit.” Dit relletje had een heel wat kleinere omvang dan de zaak rondom Dyson, maar hopelijk kan ook het stof van die ‘gate’ nu eindelijk gaan liggen.

Bronnen:

NRC, 11 januari 2024
nhnieuws.nl, 29 juni 2016

Illustratie door Maartje Schuurmans

Meer lezen