Categorieën
Nieuw woord van de week

winwiel

Wiel dat zelfscanleed moet verzachten.

wiel in de supermarkt waaraan mensen mogen draaien die zojuist aan een steekproef zijn onderworpen bij de zelfscankassa, om daarmee kans te maken een gratis product te winnen

Het winwiel – vaak als een eigennaam met een hoofdletter gespeld – is bedacht door supermarktketen Jumbo, en is bedoeld om de supermarktklant die de pech heeft gehad aan een controle te zijn onderworpen wat milder te stemmen. Het woord zelfscankassa komt al vanaf 2002 voor in het Nederlands. Volgens het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW) is dat een “kassa, meestal in een supermarkt, waar klanten zelf hun producten kunnen scannen zonder dat een caissière hen hierbij helpt, vooral ingesteld uit tijds- en kostenbesparende overwegingen; zelfbedieningskassa”.

Illustratie door Maartje Reijnders

Maar sinds de invoering van die kassa wordt er in supermarkten flink gestolen en is het vaak gedaan met die tijdsbesparing. “Maatregelen daartegen, met name tijdrovende steekproeven waarbij medewerkers hele tassen vol boodschappen ter controle opnieuw scannen, zorgen vaak voor chagrijn onder klanten,” wordt uitgelegd in Trouw. Het winwiel wordt ingezet om die zelfscankassa-ergernis weg te nemen, want “winkelen moet vooral ook leuk blijven”, aldus Jumbo. De klant mag uiteraard alleen aan het wiel draaien als hij al zijn boodschappen netjes gescand heeft.

Het woord klinkt in ieder geval goed, met die twee w’s erin, maar het is de vraag of dit wiel alle zelfscankassahaat doet verdwijnen. Die haat is namelijk zo groot, dat supermarktmedewerkers regelmatig hartstochtelijk uitgescholden worden door klanten. Rozemarijn Spijker werkt in de Albert Heijn in Oosterbeek en moet het regelmatig ontgelden. Zij bedacht een actie om klanten op een ludieke manier op hun gedrag te wijzen. Ze draagt buttons met scheldwoorden erop die ze allemaal al eens te horen kreeg, ‘zelfscanslet’ bijvoorbeeld. Misschien letten klanten wat vaker op hun woorden als ze een rol koekjes kunnen winnen.

Bronnen:

Illustratie door Maartje Schuurmans

Meer lezen