Categorieën
Nieuws

Podcast: hoe klonk het vroegste Nederlands?

Over taal gesproken is dé podcast over het Nederlands, die Onze Taal en het Instituut voor de Nederlandse taal samen verzorgen. Elke maand spreken we met een deskundige over de Nederlandse taal. De zevende aflevering gaat over het alleroudste Nederlands.

Willikumo ana Rottaa! – zo werd je begroet als je in het jaar 1000 de nederzetting Rotta bezocht, op de plek waar nu Rotterdam ligt. Hoe we dat weten? Taalwetenschapper Peter-Alexander Kerkhof zocht het uit. 

Foto: Jenny Audring

We spreken met hem over hoe je de uitspraak van oude talen reconstrueert, zoals de taal van Rotta – maar ook de taal van Johan de Witt en die van Rembrandt komen voorbij. Bovendien hebben we het over het alleroudste Nederlands (en nee, dat is niet ‘Hebban olla vogala’),  en over de taal die ooit tot in Brugge gesproken werd: het Fries.

Meer weten? Ga naar de website van Peter-Alexander Kerkhof, bekijk het filmpje Taal in Rotta of lees meer over de Rembrandt Tutorials waar INT-taalkundigen Dirk Geirnaert en Roland de Bonth aan meegewerkt hebben.

Geen aflevering missen? Abonneer je dan via SpotifyApple Podcasts of één van de vele andere podcastapps.

Over taal gesproken is dé podcast over het Nederlands, een samenwerking van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) en het Genootschap Onze Taal. Presentatie: Laura van Eerten en Raymond Noë. Concept & productie: Laura van Eerten. Muziek: Michel van der Zanden. Logo: Matthijs Sluiter (Studio Het Mes).


Laatste nieuwsberichten:

Of bekijk alle nieuwsberichten.