Categorieën
Nieuw woord van de week

deuro

Digitaal geld in de maak.

Digitale euro. Bij beleggers doet een cryptomunt als de bitcoin het sinds 2009 goed en in El Salvador is onlangs een wet aangenomen die de bitcoin als wettig betaalmiddel accepteert. Toch hebben de centrale bankiers geen enkel vertrouwen in de bitcoin. Maar nu Facebook de eigen digitale, waardevaste munt Libra heeft aangekondigd, zien de centrale banken zich genoodzaakt om met eigen initiatieven te komen.

Afbeelding op Wikimedia

Uit onderzoek van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) blijkt dat 86 procent van de centrale banken de mogelijkheden nagaat om een eigen, nationale digitale munt in te voeren. In Groot-Brittannië wordt gewerkt aan de Britcoin, in China aan de e-yuan, in Zweden aan de e-kroon en in Venezuela aan de petro. De Bahama’s realiseerden met de zanddollar al in oktober 2020 zo’n betaalmiddel.

De Europese Centrale Bank (ECB) ziet op zijn beurt weer weinig in een overvloed aan Europese digitale munten en is van plan om de digitale euro in te voeren, de deuro.

Het woord deuro is gevormd door de letter d van digitaal (of digital) aan het begin toe te voegen aan het woord euro. Rond 2010 was er sprake van de invoering van een noordelijke en een zuidelijke euro. Daar zagen we hetzelfde gebeuren: die nooit gerealiseerde munteenheden werden respectievelijk neuro en zeuro genoemd.

Bronnen:


Meer lezen