Januari – kersencolalippen
Een nieuw jaar met nieuwe make-uptrends. Misschien stond jij wel op de nieuwjaarsborrel met kersencolalippen: roodbruin opgemaakte lippen die op TikTok cherry cola lips worden genoemd.
Februari – doemuitgave
Oorlog, bosbranden en overstromingen. De situatie in de wereld stemt – helaas – niet al te vrolijk. Reden voor met name millennials en gen Z’ers om zich te buiten te gaan aan doemuitgaven: dan geef je geld uit om je ellende te vergeten.
Maart – zonnepaneelschaamte
Begin 2024 heeft ongeveer 32% van alle woningen in Nederland zonnepanelen. Dankzij de zogenoemde salderingsregeling kunnen zonnepanelen de eigenaar geld opleveren wanneer er minder stroom verbruikt wordt dan opgewekt. En dat levert dan weer zonnepaneelschaamte op tegenover mensen die geen zonnepanelen kunnen betalen, maar de opbrengsten ervan juist goed zouden kunnen gebruiken.
April – beknibbelflatie
In 2023 was graaiflatie Woord van het Jaar, en ook in 2024 gaan de prijsverhogingen onverminderd door. De directeur van de Consumentenbond bedacht het woord beknibbelflatie, dat verwijst naar het beknibbelen op (dure) ingrediënten door fabrikanten.
Mei – nooitstalgie
Op 15 mei schreef Mathijs Bouman in het Financieele Dagblad: “De slimste truc die de populisten hebben uitgehaald is ons laten geloven dat vroeger alles beter was. (…) Dat het vooral heel koud was in de tochtige huizen met enkelglas, is vergeten. Het is pure nooitstalgie: verlangen naar een verleden dat er nooit was.”
Juni – voorkauwgeneratie
Nieuwe generaties worden vaak ongedisciplineerder, luier of verwender gevonden dan (en door) oudere generaties. Neem bijvoorbeeld de huidige voorkauwgeneratie, die opgroeit met AI en daardoor minder zelfstandig en creatief zou denken. AI kauwt namelijk alles voor.
Juli – tongpunter
Een ontbreekwoord is een woord dat nog niet bestaat, maar waar wel behoefte aan is volgens het radioprogramma Nieuwe Feiten op Radio 1 België. Met behulp van de luisteraars werd onder andere tongpunter in het leven geroepen, voor een woord waar je niet op kunt komen maar dat als het ware op het puntje van je tong ligt.
Augustus – tolyamorie
In augustus schreef Metronieuws over tolyamorie, een “nieuwe term die oppopt over non-monogame relatievormen”. Tolyamorie is een mix van tolereren en polyamorie, en het betekent dat iemand in een relatie tolereert dat de partner er ook iemand anders op nahoudt.
September – kamelenweek
De zomervakantie zit er weer op. Veel mensen stappen vooral op dinsdagen en donderdagen in de auto om naar het werk te gaan. Dat levert niet alleen didodrukte op de weg op, maar ook een kamelenweek, waarbij de drukke dagen worden voorgesteld als kamelenbulten.
Oktober – magdag
In onze maatschappij waarin iedereen ‘druk druk druk’ is móéten we altijd zo veel, ook van onszelf. Martine Sandifort pleit daarom voor een magdag: een dag waarop je alles mag van jezelf en er niets hoeft of moet.
November – maganomics
Donald Trump heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen en de wereld bereidt zich voor op wat er vanaf januari 2025 komen gaat. Hij promoot een economisch beleid waarbij de leus ‘Make America Great Again’ (MAGA) centraal staat en de nadruk ligt op het ondersteunen van Amerikaanse industrieën en werknemers: maganomics.
December – twijfelmoed
In tijden van polarisatie (Woord van het Jaar 2024 Nederland – Van Dale) worden veel mensen opgeroepen om een nadrukkelijke keuze ergens voor of tegen te maken. Is het dan juist niet heel moedig om ergens aan te twijfelen? Daarom gaan we met frisse twijfelmoed het nieuwe jaar tegemoet!