Categorieën
Uitgelichte term

confabuleren

Een sprookjesachtige term, confabuleren. De werkelijkheid is helaas minder fabelachtig.

Een sprookjesachtige term, confabuleren. We herkennen er het woord fabel in. Daar heeft het ook een beetje mee te maken, want confabuleren betekent ‘verhalen vertellen die niet of slechts gedeeltelijk waar zijn’. Het woord komt oorspronkelijk van Latijn confabulari, dat ‘vertrouwelijk praten, bespreken’ betekende. De betekenisverschuiving naar ‘verzinnen’ kon ontstaan omdat fabula ook ‘praatjes’, ‘(verzonnen) verhaal’ betekent in het Latijn.

Afbeelding: Pixabay

Eerlijk liegen

Het verschijnsel komt voor bij mensen die lijden aan dementie. Door te confabuleren vullen ze de gaten in hun geheugen op. Elementen in een verhaal kunnen dan bijvoorbeeld wel echt gebeurd zijn maar behoren tot verschillende, aan elkaar geknoopte ervaringen, of worden aangevuld met recente gebeurtenissen die de persoon op televisie heeft gezien of zelf heeft bedacht. Op de website van Alzheimer Nederland wordt ook wel gesproken over ‘eerlijk liegen’. Mensen die confabuleren zijn er zelf namelijk van overtuigd dat ze de waarheid vertellen.

Aandacht voor Alzheimer

In de maand april vraagt Stichting Team Alzheimer extra aandacht voor de ziekte met de ‘Alzheimer Challenge’: 77 teams en 730 individuen stappen deze maand op de fiets om 280 kilometer af te leggen – 1 meter per patiënt in Nederland – om zo sponsorgeld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek.


Meer lezen