Columns & artikelen

Nieuwe woorden in tijden van corona

april 2020 - Vivien Waszink

Hoe het begon: hoestschaamte en coronahamsteren

Het is begin maart. Ik zit in de trein en ik hoest. In mijn hand. De jongen tegenover mij kijkt me afkeurend aan. En ook een beetje bang. Hoestschaamte, lees ik de volgende dag online. Dat heb ik. Het is een gevoel van schaamte dat je bekruipt als je in het openbaar hoest, want mensen zouden zomaar eens kunnen denken dat je corona hebt. Een van de vele nieuwe coronawoorden, maar wel een woord dat vooral gebruikt werd aan het begin van de crisis. Sinds de lockdown (of: 'het snotslot') tref je niet meer zoveel hoesters en niezers in het wild.

februari 2019 - Peter Dekker & Laura van Eerten

"U hebt bezoek. Hoe nodigt u hem of haar uit om te gaan zitten? Kom binnen en ... ." Dit was één van de vragen uit het onderzoek naar taalvariatie op ons crowdsourcingplatform Taalradar. Ga zitten was het meest gegeven antwoord. Maar uitsluitend deelnemers uit Vlaanderen gebruiken de vorm zet u, en alleen Nederlanders zeggen ga lekker zitten. Waar komt het woord lekker vandaan en hoe werd het door de tijd heen gebruikt?

februari 2018 - Laura van Eerten

Sinds februari 2018 is het Instituut voor de Nederlandse Taal gevestigd op een nieuwe locatie in Leiden. Het gebouw aan de Witte Singel is aan vernieuwing toe en wordt grondig gerenoveerd. Voor de komende jaren is Rapenburg 61 daarom het nieuwe adres van het instituut, vlakbij waar het allemaal ooit begon.

2017 - Lut Colman

Iets over termen in de paardensport? Dat kan een heel boek worden, dus ik zal mij beperken tot een klein stukje van wat mij als domeinliefhebber fascineert: de dressuur, de basis van elke tak van paardensport.

13 oktober 2015 - Martin M. Aart de Jong

Een gedicht met een hoofdrol voor de soldaten van Keizer Karel die hapjes bij de wijn moesten doen, onverdund bier dronken en zonder fiets gingen eten bij Karels bistro en omdat ze geen geld bij zich hadden na afloop de vaat droogden met een theedoek.

4 oktober 2015 - Josefien Sweep

Talen zitten echt vol met prachtige woorden. Een voorbeeld in het Nederlands vind ik apenstaartje voor het @-teken. In dit teken kun je een aap met een staartje zien (en dan het staartje benoemen) en bovendien herken je een 'a' in het teken, wat ook de eerste twee letters van het woord aap vormt. Hele volksstammen leerden de 'a' lezen met behulp van het woord aap (aap, noot, mies, ...). (Overigens ben ik van de "boom, roos, vis"-generatie, waarbij het eerste a-woord raam was.)

9 september 2015 - Josefien Sweep

Sommige mensen winden zich mateloos op over het gebruik van hun waar volgens de regels zij moet staan, dus zoals in hun lopen, hun zeggen, hun hebben, etc. Een gesprek in De Wereld Draait Door op 9 februari 2010 tussen hoogleraar Helen de Hoop en Ronald Plasterk (op dat moment minister van onderwijs en baas van de Taalunie) hierover loopt nogal uit de hand.*

24 november 2014 - Griet Op de Beeck

Laten we het woord 'passie' afschaffen. Omdat het uitgewoond en versleten is, al te vaak gebruikt voor wat die naam niet verdient. Allemaal hebben we tegenwoordig een passie, of erger nog: moeten we er een hebben of er is iets mis met ons.

10 september 2014 - Ruud Hendrickx

Het moet intussen ruim zes jaar geleden zijn dat ik op de VRT twee heren op bezoek had, twee Nederlanders. Eentje van de twee hebt u daarnet gezien: Ton den Boon. De andere was Herman Struijlaart, toen directeur-uitgever bij Van Dale. De heren wilden van me weten of ik iemand kende die de Vlaamse hoofdredacteur van de Dikke Van Dale wilde worden. In de voorbije zes jaar heb ik nooit meer zulke indirecte Nederlanders ontmoet. Bleek dat ze mij wilden vragen of ik die hoofdredacteur wilde worden.

10 september 2014 - Ludo Permentier

Dit is mijn eerste Van Dale en ik heb hem te danken aan ongeoorloofde daad van manipulatie en aan deze wat wazige man: Paul Van de Velde, die in de beginjaren van de televisie in Vlaanderen op handen gedragen werd als quizpresentator – toen sprak men van een quizmaster. In de jaren 1960 leidde hij het spelletje 't Is maar een woord.

5 augustus 2013 - Boukje Verheij

Op wat nu al de heetste dag van 2013 wordt genoemd zit ik woorden uit het Middelnederlandsch Woordenboek te koppelen aan de bijbehorende woorden in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT). Mijn oog blijft kleven aan 'Hontdage', dat ik met mijn zweterige vingers keurig vastplak aan 'Hondsdagen'. Hondsdagen, wat zijn dat ook alweer? Iets zegt me (misschien dit omgekeerde hondenweer?) dat ik er middenin zit. Ik lees snel de definitie in het WNT... en jawel!

3 juli 2013 - Laura van Eerten

Deze kreet galmde afgelopen week hier door de gang. Helaas trof ik geen maaltijd aan, maar een opgeluchte collega die het woord bewerkte voor het Algemeen Nederlands Woordenboek.

Wat woordenboeken ons vertellen over bier van vroeger

29 augustus 2012 - Laura van Eerten

Een abonnement op de wc dankzij de jeukstaart, een dunbier voor mevrouw en ongegeneerd kuiten aan de bar. De historische woordenboeken van het INL geven een inkijkje in de geschiedenis van bier.

Op deze website maken wij gebruik van cookies.